Logo Durvers lefmanagement

blog

Bang voor de boze wolf?

De rust bij schaapherders wordt sinds kort ruw verstoort. Steeds vaker worden wolven gespot; bloederige tropeeën achterlatend in de wei. Heel erg naar allemaal. Herders hadden weinig te vrezen, tót voor kort. Nu heerst er angst! Wat doe je er aan? Afrasteren? Ophokken? Abknallen?

Wolf

Uit onderzoek blijkt: ‘steeds meer mannen én vrouwen (jawel) van tussen de 30 en 50 op hbo+nivo komen er eerlijk voor uit dat ze hun managementbanen willen verruilen voor ‘het herdersvak.’

Laatst vertelde een herder-opleider tijdens een van m’n scrum-en scratchsessies hoe enorm veel aanmeldingen er zijn van 30plussers m/v.

Is het romantiek? Heroïek? Vrijheidshunkering?

Ergens snap ik het wel. Lekker buiten struinen, offline leven, geen gemekker aan je kop en een overzichtelijk team schapen dat je gemakkelijk kunt beheersen met je trouwe viervoeter. Tamelijk overzichtelijke span of control.

Angstcultuur

Er zijn wolven overal, vaak vermomd. Met en zonder vacht, 'smoothies' en in wollen pakken van SuitSupply. Herken jij ze? Ik ook niet altijd. Laatst een gespot in ‘n team. Er heerste daar een angstcultuur. Héel beknellend voor de groep. Velen vonden hun werk niet meer leuk. De afwezigheid van een krachtige leidinggevende/herder gaf deze wolf te veel ruimte. Niemand durfde hem aan te spreken. Korte metten waren dus nodig.

Door nieuw lefmanagement verbeterde de groepsdynamiek vrij snel. Hij pakte z’n biezen. Team blij én saamhoriger dan ooit. De resultaten gingen snel omhoog. Er kwam me daar toch een creatieve energie vrij!

Een gezonde durfcultuur groeit door effectief lefmanagement.