Logo Durvers lefmanagement

blog

Snufje Wabi Sabi in je team

Bij een middelgroot techbedrijf is de sfeer drastisch verbeterd. Er heerste daar stress, bangheid en boosheid. Er werd steeds meer verwacht van elkaar en agenda’s puilden uit. Het gevoel dat overheerste werd door velen met maar één woord omschreven: verstikkend. In scrum- en scratchsessies kwam heel wat naar boven.

Japanse Wabi Sabi filosofie

De introductie van de Japanse Wabi Sabi filosofie* was hier bevrijdend. Het werd een tegenbeweging van de druk van perfectie. De groepsdynamiek verbeterde en het ziekteverzuim nam af. De perfectionisten zagen dat er positieve kanten aan onvolmaaktheid zijn. Perfectie kun je immers ook zien als saai en onpersoonlijk.

Mensen mochten zich weer níet-perfect voelen en werden daardoor juist gelukkiger. De druk was er voor een groot deel af.
Wabi Sabi staat ook voor ‘de tijd nemen’ voor je werk en voor échte aandacht voor elkaar.

Er is durf en moed nodig om intern met teams de Wabi Sabi filosofie te delen. Durvers lefmanagement heeft het als onderdeel in haar D-K-G© trainingsprogramma ingeweven.

Als Narratief coach en trainer vertel ik graag wat ik voor jullie teams kan betekenen.

 

*Wabi Sabi is een eeuwenoude Japanse filosofie van de levenskunst. Wabi staat voor eenvoud, onbevangenheid en rust. Sabi staat voor schoonheid die door de tijd gevormd is. Wabi Sabi geeft een bijzondere kijk op wat mooi is en wat ons gelukkig maakt. In tegenstelling tot onze jacht naar perfectie zijn in deze Japanse levenskunst juist individualiteit, authenticiteit en onvolmaaktheid belangrijke waarden.